Bu kaynaklara erişim nasıl sağlanır?

Kaynaklara erişim çoğunlukla kurumunuzun IP adresleri üzerinden sağlanmaktadır. Erişiminizin açılması için bize IP aralığınızı bildirmeniz yeterlidir. Bazı kaynaklara erişim için kullanıcı adı/şifre gerekebilmektedir. Bu durumlarda gerekli bilgiler abonelik onayınızdan sonra size iletilecektir.

IP adresi nedir? Nasıl öğrenebilirim?

IP adresi internete bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirleri ile veri alışverişi yapmak için kullandıkları adrestir. Bu adres sayesinde yayınevlerinin sistemleri sizin hangi kurumdan sisteme giriş yaptığınızı belirler ve aboneliğinizi teyit ederek sizi içeriğe eriştirir.  IP aralığınızı kurumunuzun Bilgi-İşlem departmanından öğrenebilirsiniz.

Platformların kullanımları ilgili yardımcı materyallere nasıl ulaşabilirim?

Yayınevlerinin web sayfalarında, platformlarının kullanımları hakkında bilgi veren kılavuzlar, sunum dosyaları, anlatımlı videolar gibi kaynaklar bulunmaktadır. Dilerseniz bu kaynaklara erişim linkini bizden öğrenebilir, ek materyal talebinde bulunabilirsiniz.

Kullanım istatistiklerini nasıl alabilirim?

Bir kaynağa abonelik yaptığınızda, kurumsal bazda bu aboneliğinizin detaylarını görüntülemeniz ve bazı ayarları yapabilmeniz için size yönetici (admin)  şifreleri iletilmektedir. Eğer otomatik olarak iletilmez ise bizden talep edebilirsiniz. Bu bilgiler ile ilgili platforma giriş yaptığınızda kullanım istatistikleri de dahil olmak üzere birçok bilgiye erişmeniz mümkün olacaktır.

Elektronik kitaplar için MARC kayıtlarına nasıl ulaşabilirim?

Talebiniz doğrultusunda satın almış/abone olduğunuz e-kitaplar için ya MARC kayıtları ya da bu kayıtlara ulaşabileceğiniz linkler bizim tarafımızdan size iletilecektir.

Açık erişim nedir? Temsilciliğinizdeki açık erişim kaynakları nelerdir?

Açık erişim, söz konusu bilimsel içeriğe herhangi bir abonelik/satın alma işlemi yapmadan ücretsiz olarak erişebilmeniz anlamına gelmektedir.

Temsilciliğimizdeki açık erişim başlıklarına web sitemizdeki “Açık Erişim” menüsü altından ulaşabilirsiniz.

“Holding aboneliği” neyi ifade etmektedir?

Yayınevlerinin dergi paketleri için yapılan konsorsiyum anlaşmalarının modelleri büyük çoğunlukla kurumların, o yayınevlerine ait dergiler için hali hazırda devam eden aboneliklerine dayalıdır. Bu dergi abonelikleri “Holding aboneliği” olarak adlandırılmaktadır.

DDP (Deep Discounted Price) nedir?

Yayınevlerinin dergi paketleri için yapılan konsorsiyum anlaşmalarının modelleri büyük çoğunlukla kurumların, o yayınevlerine ait dergiler için hali hazırda devam eden aboneliklerine dayalıdır (Holding abonelikleri). Bu dergi abonelikleri basılı olarak direk yayınevinden veya bir acenta aracılığı ile yapılabileceği gibi direk yayınevinden elektronik olarak da yapılabilmekte ve dergi paketleri için kesilen faturalara eklenebilmekte böylece kurumlara ödeme kolaylığı sağlanmaktadır.  Eğer bir kurum bu şekilde e-only fiyatı üzerinden (bu fiyat basılı fiyata göre daha avantajlıdır) yayınevine tüm dergileri için içerik edelini ödüyor ise ancak bu dergilerden biri ya da birkaçı için ayrıca basılı abonelik de yapmak isterse, bu dergilerin basılı abonelik bedellerinin yalnızca %25’ini ödeme hakkına sahip olacaktır. Bu indirimli fiyat DDP (Deep Discounted Price) olarak adlandırılmaktadır. Böyle bir hakkınız olup olmadığı konusunda bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Fiyatlar neye göre belirlenmektedir?

Fiyatlar yayınevi-konsorsiyum arasında yapılan pazarlıklar sonucu belirlenmektedir. Bu fiyatlar, söz konusu paketler içinde yer alan başlıkların liste fiyatları toplamının çoğunlukla %80-%90 indirimli fiyatlarıdır.

Faturalama işlemleri nasıl yapılmaktadır?

Temsilciliğimizde bulunan yayınevlerine ait faturlar, ilgili yayınevi tarafından kesilerek bize ulaştırılır. Sonrasında bizim tarafımızdan size iletilir. Fatura tutarları yayınevlerinin üzerinde anlaşılan konsorsiyum fiyatlarıdır, firmamız tarafından herhangi bir hizmet bedeli yansıtılmamaktadır. Faturalar yurtdışından kesildiği için herhangi bir vergi (KDV) de eklenmemektedir.

Ödeme için gerekli belgelere nasıl ulaşabilirim?

Ödeme için eğer proforma faturaya ihtiyacınız var ise bu talebinizi bize iletebilirsiniz. Yayınevini tek yetkili olduğuna dair belge ise bizim tarafımızdan Türkçe’ye çeviri yaptırılmakta ve Noter’e onaylatılmaktadır. Bu belge daha sonra, ANKOS sistemine eklenmek üzere konsorsiyum yetkililerine iletilmektedir. Bu belgelere ANKOS web sayfası üzerinden erişebilirsiniz. Daha detaylı bilgiyi ilgili Veri Tabanı Sorumlusu (VTS)’ndan edinebilirsiniz.

Abonelik işlemleri nasıl gerçekleşmektedir?

Temsilciliğimizde bulunan yayınevlerinin herhangi bir ürününe abonelik talebinizi bize – ve ANKOS anlaşması bulunuyorsa ilgili VTS’ye  iletebilirsiniz. Sonrasında gerekli işlemler bizim tarafımızdan yapılacak ve size gerekli bilgiler iletilecektir.

Aboneliğim için sözleşme imzalamam gerekiyor mu?

Aboneliğiniz sonrasında size imzalamanız için bir sözleşme gönderilir. Bu anlaşmanın 2 kopya olarak imzalanarak bizim adresimize kargolanması gerekmektedir.  Sizin imzanızdan sonra anlaşmanın kopyası yayınevine iletilerek karşı imza alınır. Sonrasında çift imzalı bir kopya size iletilir.

Aboneliğim için imzayalacağım sözleşmede değişiklik talebinde bulunabilir miyim?

Size iletilen sözleşmeler yayınevlerinin hukuk departmanları tarafından çok kapsamlı bir şekilde hazırlanmaktadır. Sonrasında ANKOS Lisans Anlaşmaları grubu (LAG) tarafından incelenmekte ve varsa değişiklik talepleri yayınevlerine iletilmekte ve bu yolla kurumların haklarının olabilecek en üst düzeyde garanti altına alındığı bir hale getirilmektedir. ANKOS tarafından onaylanan biz sözleşme için sonrasında kurumsal bazda bir değişiklik talebi işleme alınamamaktadır.

Sözleşmelerin Türkçe çevirileri var mı?

Temsilciliğimizde bulunan tüm yayınevlerinin konsorsiyum anlaşmaları için ilgili sözleşmenin çevirisi yeminli tercüme yaptırılmakta ve bu kopya ANKOS yetkililerine iletilmektedir. ANKOS web sayfasından bu çevirilre ulaşabilirsiniz.

Erişim problemi yaşıyorum, nasıl çözebilirim?

Erişim problemi yaşıyor iseniz öncelikle kurumunuzun Bilgi İşlem Departmanı ile görüşerek sizin tarafınızdan teknik bir sorun olmadığını teyit etmeniz gerekmektedir. Eğer sorun bulunmuyor ise problemi gösteren ekran görüntüsünü bize e-posta ile iletebilirseniz yayınevine iletilerek en kısa sürede problem çözülmeye çalışılacaktır.

Mobil cihazlardan erişim mümkün müdür?

Hemen hemen tüm yayınevlerinin içerikleri mobil cihazlarla uymulu platformlarda sunulmaktadır.

Proxy IP nedir? Nasıl öğrenebilirim?

Proxy Server (Vekil Sunucu) internete erişim sırasında kullanılan bir ara sunucudur. Proxy IP ise bu sunucuya ait IP adresidir. Eğer kurumunuz böyle bir sistem kullanıyor ise yayınevlerine bu adresi bildirmeniz gerekmektedir. Bu IP adresini kurumunuzun bilgi-işlem departmanından öğrenebilirsiniz.

Kütüphane yönetici hesap bilgilerimi nasıl öğrenebilirim?

Abonelik işlemleri tamamlandığında yönetici hesap bilgileriniz szize iletilecektir. Eğer iletilmedi ise bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir süreli yayın paketine aboneliğim bulunduğu halde bazı içeriklere erişemiyorum. Neden?

Yayınevleri çoğunlukla süreli yayın paketlerini güncel paket ve arşiv paketi olmak üzere ikiye ayırmaktadırlar. Konsorsiyumlar ile yapılan anlaşmalar güncel paket üzerindendir. Bu nedenle aboneliğiniz belirli bir yıla kadar olan içeriğe erişim hakkını kapsamaktadır. Hangi yayınevinin hangi yıla kadar erişime izin verdiğinizi ANKOS web sayfasından ya da bizimle iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

Aboneliğim dışında kalan bir içeriğe/bir makaleye erişme şansım yok mu?

Yayınevlerinin ücretsiz içerik/makale gönderme konusunda sıkı politikaları bulunmaktadır.  Bu nedenle aboneliğinizin kapsadığı yılların dışında kalan bir içeriğe maalesef erişim şansınız bulunmamaktadır. Ancak  söz konusu makaleyi cüzi bir ücret karşılığında yayınevi web sayfasından kredi kartınız ile satın almanız mümkündür.

Bir kaynak için deneme erişimi istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?

Yayınevleri belirli dönemlerde ülke genelince talebe bağlı deneme erişimi açmaktadır. Bu dönemler bizim yada ilgili Veri Tabanı Sorumlusu (VTS) tarafından üyelere duyurulmaktadır. Bu dönem dışında deneme erişimi talebiniz olur ise bizimle iletişime geçmeniz yeterlidir.

Deneme erişimleri ne kadar süreyle veriliyor?

Deneme erişimleri genellikle 1 ay süreyle açılmaktadır. Ancak duruma göre süre uzatımı mümkün olabilmektedir. Bizimle iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz.

Aboneliğimi iptal ettirmek istiyorum, ne yapmalıyım?

Önceki soruların cevaplarında detayları açıklandığı gibi bir abonelik gerçekleştirdiğinizde bir anlaşma imzalamanız gerekmektedir. Bu anlaşmada iptal koşulları da yer almaktadır. Genellikle belirli bir süre öncesinde bildirimde bulunduğunuz takdirde iptal etmeniz mümkündür. Yayınevine göre değişen iptal süreleri hakkında bizden ya da ilgili VTS’den bilgi alabilirsiniz.

E-Dergi /e- kitap listelerine nasıl ulaşabilirim?

Abone olduğunuz paketlerin içeriğinde bulunan başlıkların listeleri size ilgili VTS’lerin göndermiş olduğu genel duyurularda mevcut bulunmaktadır. Bunun dışında  yayınevlerinin web sayfalarından veya bizimle iletişime geçerek elde edebilirsiniz.